Tort Spirala cu Piersici


De ceva vreme imi doream sa incerc aceasta reteta.Astfel ca in una din zile mi-am facut curaj  si am facut-o.........si iata rezultatul:))).Pentru Blat am folosit:5 oua,8 lg.zahar,2 lg. ulei,2 lg.apa rece,8 lg. faina,2 lg.cacao,praf de copt. Procedeul este ca la orice blat normal......se separa albusele de galbenuse....albusele se bat bine spuma...
Se adauga apoi pe rand restul ingredientelor........
Se coace apoi blatul pana trece de testul scobitorii..
Trebuie sa mentionez ca de data asta am facut portie dubla.......adica 2 blaturi ,de frica ca imi va rezulta un tort minion:))) dar pe viitor nu voi mai proceda la fel.Intre timp ce blatul s-a racit am facut Crema:500 ml .frisca lichida,500 ml iaurt de fructe,5 lg. de zahar,300 gr. piersici din compot.(poate fii orice fruct),3 pl.gelatina.Gelatina am pus-o la hidratat in 200ml. apa rece......
 Frisca am batut-o spuma,am adaugat iaurtul de fructe si apoi piersicile facute pireu.....

Dupa 10 min. am pus gelatina pe baie de aburi ,sa se topeasca si apoi am adaugat-o in crema.Blatul racit ,l-am taiat in 2 pe lungime.......
Si apoi fiecare parte am taiat-o din nou, in 2........
Am pregatit o cratita cu folie ........
Si am trecut la ansamblat.........pe fiecare fasie de blat am pus crema si din loc in loc bucati de piersici.
Si am inceput sa le rulez..........una cate una in jurul celeilalte.......

 Pana cand am epuizat toate fasiile de blat...........le-am acoperit bine cu folie.........
Si am bagat cratita in frigider pana a-2-a zii .Rezultatul a fost pe masura asteptarilor.....


Prajitura cu Foi de Zahar Ars


Aceasta este una dintre favoritele mele .........o reteta usoara, gustoasa ,exact asa cum imi place mie.Pentru foi am folosit:5 oua,5 lg.zahar,5 lg faina,3 lg.nuca macinata,praf de copt. Am batut albusele spuma cu un praf  de sare......
Cand au fost batute bine, am adaugat si restul ingredientelor.Am amestecat compozitia usor,de jos in sus si am impartit amestecul in 3 .....Au rezultat astfel 3 foi coapte pe dosul tavii.

Pentru crema am folosit:1/2 litru lapte,4 galbenuse,4 lg.faina,150gr.zahar.Am pus laptele la fiert ....cand a inceput sa clocoteasca am adaugat galbenusele frecate cu zahar si apoi cu faina.Crema rezultata a fost ca o budinca.Intre timp am topit 10 lg. de zahar pe care le-am intins rapid pe cele 3 foi.
Cand crema s-a racit ,am amestecat-o cu margarina (Rama).Prajitura se tine in frigider pana a -2-a zii.Rezultatul a fost delicios....


Mancare de fasole uscata


Reteta am vazut-o intr-o zii la televizor ,fiind recomandata pentru zilele in care tinem post.Eu am adaugat si un pic de savoare ,adica una bucata carnat prajit.:)))).Am inceput cu fasolea pe care am lasat-o sa fiarba apoi am aruncat apa si tot asa de vreo trei ori ,pana cand in final am lasat-o sa clocoteasca bine si fasolea a fost fiarta.
Separat am taiat cubulete 2 morcovi,1 radacina de patrunjel si 1 telina.
Intr-o tigaie am pus o ceapa taiata solzisori pe care am cali-o usor.
Cand ceapa a fost gata am pus si leguminoasele  si am acoperit cu bulion de rosii dizolvat cu un pic de apa. Am pus capacul si le-am lasat sa fiarba incet.
Cand cantitatea de zeama s-a redus la jumatate am adaugat si 1/2 pahar de vin alb sec.Acesta este ingredientul cheie al acestei mancari.Cand au fost patrunse si legumele am dat deoparte tigaia ,am rasturnat amestecul intr-o cratita impreuna cu fasolea si am bagat totul la cuptor.
In cuptor a stat pana cand zeama a scazut de tot si manacarea a prins o aroma deosebita.Am servit-o cu carnati prajiti..........dar se poate si fara .

Budinca de gris


Din dorinta de a mai schimba clasicul gris cu lapte,a rezultat aceasta budinca .Inspiratia a venit tot din aceea carte veche de bucate pe care am gasit-o intamplator prin casa.Pentru acest desert am folosit:1 litru de lapte,6 linguri de gris,1 pahar de zahar,6 oua, 50gr.stafide,un cub de unt.Se fierbe laptele cu un pic de sare si esenta de vanilie.Cand incepe sa clocoteasca se adauga grisul si zaharul si se amesteca energic sa nu se faca cocoloase.
Se separa cele 6 oua , albusurile batandu-se spuma.
 Cand grisul s-a racit de tot, se amesteca cu cele 6 galbenusuri puse pe rand,stafidele si albusurile batute spuma.Se amesteca usor compozitia si se da de-o parte.
In loc de stafide ,am pus lamaie si portocala deshidratata,taiata cubulete. Intr-o cratita am topit 5 linguri de zahar pe care le-am pus rapid in forma de budinca.
Am turnat apoi amestecul de gris,am presarat bucatele de unt  si am copt budinca la foc mic pana s-a rumenit frumos.

Sectiune pentru voi............


Budinca de taitei cu mac

Este o reteta veche ,pe care am gasit-o intr-o carte de bucate,la fel de veche:))).Pentru budinca am folosit: un pachet de paste ( reteta este cu taitei de casa) ,25 gr.unt topit,1 lingura de smantana dulce , 4-5 linguri de zahar,o mana de stafide si 75 gr.mac macinat.Se fierb pastele  dupa indicatiile de pe ambalaj ,iar cand sunt gata se strecoara si se pun intr-o forma unsa cu unt.

Separat se amesteca restul ingredientelor.
Se toarna amestecul peste paste si se dau la cuptor pana se rumenesc bine.
Cand e gata, se portioneaza si se serveste cu ce doriti( sos,gem,dulceata...etc)Eu am  avut dulceata de zmeura.
Pofta buna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...