Cozonac cu mac si nuca


In una din zilele trecute ,pe cand cautam o reteta de cozonac pufos ,am dat peste www.diamondlovescuisine.blogspot.com unde am gasit reteta pe care o cautam si care nu mi s-a parut imposibil de facut.Asa ca am trecut la fapte si am pregatit urmatoarele:700g faina,4 galbenuse,un cub de drojdie(25g) ,130g unt +50ml ulei ,5 linguri de zahar ,130ml lapte + inca 100 ml ,zahar vaniliat,arome.Intr-un castron am pus 1 1/2 lingura faina peste care am turnat  100 ml lapte fierbinte.Am amestecat rapid ca sa nu se faca cocoloase ,pana a capatat consistenta unei paste.
Dupa ce s-a racit , am pus drojdia amestecata cu un strop de lapte caldut si o lingurita de zahar.Am acoperit maiaua si am lasat-o sa se umfle in pene:))) Dupa ce si-a facut de cap aprox. 20 min :)) am adaugat si restul ingredientelor,respectiv faina cernuta ,untul topit,zaharul ,un strop de sare .....etc.Aluatul  obtinut are o consistenta fina si se lucreaza usor.L-am framantat vreo 30 min.pana cand s-a dezlipit de pe marginile vasului si apoi l-am pus la caldurica :)).
Intre timp am batut bine cele 4 albuse care mi-au ramas ,le-am amestecat cu nuca macinata (200 g)+zahar dupa gust,esenta de rom  + o lingura de cacao.Daca compozitia e prea vascoasa se poate adauga putin lapte. In alta cratita am pus la fiert macul macinat (200 g) impreuna cu un pic de lapte si zahar dupa gust.L-am lasat sa dea cate-va clocote si apoi l-am dat deoparte la racit.In tot acest timp aluatul a crescut frumos mai ca era gata ,gata sa dea pe dinafara.)) L-am pus pe masa de lucru presarata cu faina si l-am impartit in 4 .....intinzand usor cu sucitorul. fiecare bucata.
Fiecare cozonac a fost compus din 2 "rulade" una cu nuca si cealalta cu mac, pe care le-am impletit frumos.

Peste aluatul cu nuca am presarat si cate-va stafide.I-am pus frumos in tava de cozonac prevazuta cu hartie de copt si i-am mai lasat un pic sa se odihneasca.I-am pensulat  cu un galbenus batut ca sa capete o culoare frumoasa ,aurie.
Si iata rezultatul final......o pufosenie de cozonac !:)))


1 comentarii:



lela spunea...

cel mai bun ever!
chiar mai bun decat boromirul...

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...