Braduleti


Este un desert specific sarbatorilor de iarna,foarte usor de facut si pe care l-am mostenit de la tatal meu.El era specialistul in braduleti.:))) Pentru acest desert avem nevoie de: 500g biscuiti simpli, nuca macinata (200 g ),2-3 linguri de cacao,zahar dupa gust,arome,1 ou,150 g margarina. Biscuiti se macina ......
Se adauga apoi nuca macinata si oul intreg.Separat se fierbe un sirop din 500-600 ml apa + zahar dupa gust.Eu am pus 8-9 linguri bune de zahar.Margarina se topeste ,iar cand s-a racit un pic se adauga peste amestec....
Se adauga si esenta de rom........si se trece la amestecarea ingredientelor.... cu mana.Mixtura  trebuie sa fie usor de modelat....daca e prea vascoasa se mai adauga sirop.Si aici intervine magia::)))) forma in care se fac braduletii ( si ea mostenita de la tata)
Se pudreaza interiorul formei cu zahar pudra si se umple cu aluatul de biscuiti. presand usor.Rezultatul obtinut este un bradulet de toata frumusetea.......pe care l-am umplut cu o visina  ,la care am mai adaugat si un' capac "din budinca
Am tavalit usor braduletii prin biscuiti macinati ( am lasat vreo doua linguri deoparte) ca sa nu se lipeasca si apoi i-am pudrat cu zahar ....ca sa fim in ton cu vremea de afara:))





Cozonac cu mac si nuca


In una din zilele trecute ,pe cand cautam o reteta de cozonac pufos ,am dat peste www.diamondlovescuisine.blogspot.com unde am gasit reteta pe care o cautam si care nu mi s-a parut imposibil de facut.Asa ca am trecut la fapte si am pregatit urmatoarele:700g faina,4 galbenuse,un cub de drojdie(25g) ,130g unt +50ml ulei ,5 linguri de zahar ,130ml lapte + inca 100 ml ,zahar vaniliat,arome.Intr-un castron am pus 1 1/2 lingura faina peste care am turnat  100 ml lapte fierbinte.Am amestecat rapid ca sa nu se faca cocoloase ,pana a capatat consistenta unei paste.
Dupa ce s-a racit , am pus drojdia amestecata cu un strop de lapte caldut si o lingurita de zahar.Am acoperit maiaua si am lasat-o sa se umfle in pene:))) Dupa ce si-a facut de cap aprox. 20 min :)) am adaugat si restul ingredientelor,respectiv faina cernuta ,untul topit,zaharul ,un strop de sare .....etc.Aluatul  obtinut are o consistenta fina si se lucreaza usor.L-am framantat vreo 30 min.pana cand s-a dezlipit de pe marginile vasului si apoi l-am pus la caldurica :)).
Intre timp am batut bine cele 4 albuse care mi-au ramas ,le-am amestecat cu nuca macinata (200 g)+zahar dupa gust,esenta de rom  + o lingura de cacao.Daca compozitia e prea vascoasa se poate adauga putin lapte. In alta cratita am pus la fiert macul macinat (200 g) impreuna cu un pic de lapte si zahar dupa gust.L-am lasat sa dea cate-va clocote si apoi l-am dat deoparte la racit.In tot acest timp aluatul a crescut frumos mai ca era gata ,gata sa dea pe dinafara.)) L-am pus pe masa de lucru presarata cu faina si l-am impartit in 4 .....intinzand usor cu sucitorul. fiecare bucata.
Fiecare cozonac a fost compus din 2 "rulade" una cu nuca si cealalta cu mac, pe care le-am impletit frumos.

Peste aluatul cu nuca am presarat si cate-va stafide.I-am pus frumos in tava de cozonac prevazuta cu hartie de copt si i-am mai lasat un pic sa se odihneasca.I-am pensulat  cu un galbenus batut ca sa capete o culoare frumoasa ,aurie.
Si iata rezultatul final......o pufosenie de cozonac !:)))


Salata de ciuperci


Una dintre retetele mele festive ,este si aceasta salata de ciuperci ,pe care o fac deobicei de Craciun si care nu apuca St.Stefan :))).Este foarte usor de pregatit si nu necesita cine stie ce indemanare.Dar sa trec la reteta: se ia una bucata ceapa,se taie marunt si se pune intr-o tigaie cu un strop de ulei,la calit.
Cand incepe sa capete culoarea aurie,se adauga si ciupercile tocate marunt.Eu am folosit ciuperci proaspete dar se pot utiliza si cele din conserva (champignon).
Cantitatea de ciuperci folosita pentru o portie buna ,este de 500g.Dupa ce s-au calit si ciupercile,am potrivit de sare si piper si am adaugat pentru culoare un strop de pasta de ardei.Daca nu aveti pasta de ardei,merge si cu un strop de ketchup dulce.Am amestecat bine si le-am lasat pe foc pana cand a scazut zeama lasata de ciuperci.Cand au fost gata,le-am dat deoparte ....la racit.Separat am pregatit o maioneza ,pe care am amestecat-o cu ciupercile calite si racite de tot!Rezultatul este unul ffff gustos si potrivit pentru cei care nu pot tolera usturoiul sau ceapa in starea lor naturala .Pofta Buna!

Prajitura Albinuta


Pofta de a savura aceasta prajitura ,mi s-a deschis intr-o zii in care frunzaream cuina banateana www.retetecalamama.ro si ce sa vezi.?........am gasit prajitura cu miere de albine,atat de bine cunoscuta tuturor.Nu am mai stat mult pe ganduri si am trecut la treaba.Am pregatit ingredientele pentru foi:600g faina,180g zahar,4 linguri de miere,1 lingura de bicarbonat de sodiu,80g margarina,1 ou si cate-va linguri de lapte pentru a omogeniza compozitia.Pentru crema :250ml lapte ,esenta de vanilie,180gr zahar,1 lingura de miere,80 gr.gris,200gr.unt(margarina)........si la final un borcan de gem acrisor.Pentru foi am pus la fiert margarina,zaharul si mierea pana cand s-au topit.
Dupa ce s-a mai racit un pic amestecul ,am adaugat putin cate putin din faina amestecata cu bicarbonat.Am transferat totul intr-un castron mai mare,am adaugat si oul si am trecut la framantat.
Aluatul obtinut l-am impartin in 4 .
Din fiecare bucata am intins cate o foaie .
Le-am copt pe rand in cuptorul bine incins si au rezultat.........
Pentru crema am pus laptele la fiert impreuna cu zaharul si cu mierea.Cand au dat in clocot am adaugat grisul (daca nu este de ajuns cantitatea de gris se mai poate adauga).Cand s-a racit am amestecat crema cu margarina (Ramma).

Si apoi am montat prajitura........foaie+crema,foaie+gem,foaie+crema,foaie+glazura .Pentru glazura am amestecat zahar pudra cu un strop de ulei ,cacao si cate-va picaturi de apa fierbinte.
Prajitura se taie a -2-a zii!!!

Pofta buna......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...