Braduleti


Este un desert specific sarbatorilor de iarna,foarte usor de facut si pe care l-am mostenit de la tatal meu.El era specialistul in braduleti.:))) Pentru acest desert avem nevoie de: 500g biscuiti simpli, nuca macinata (200 g ),2-3 linguri de cacao,zahar dupa gust,arome,1 ou,150 g margarina. Biscuiti se macina ......
Se adauga apoi nuca macinata si oul intreg.Separat se fierbe un sirop din 500-600 ml apa + zahar dupa gust.Eu am pus 8-9 linguri bune de zahar.Margarina se topeste ,iar cand s-a racit un pic se adauga peste amestec....
Se adauga si esenta de rom........si se trece la amestecarea ingredientelor.... cu mana.Mixtura  trebuie sa fie usor de modelat....daca e prea vascoasa se mai adauga sirop.Si aici intervine magia::)))) forma in care se fac braduletii ( si ea mostenita de la tata)
Se pudreaza interiorul formei cu zahar pudra si se umple cu aluatul de biscuiti. presand usor.Rezultatul obtinut este un bradulet de toata frumusetea.......pe care l-am umplut cu o visina  ,la care am mai adaugat si un' capac "din budinca
Am tavalit usor braduletii prin biscuiti macinati ( am lasat vreo doua linguri deoparte) ca sa nu se lipeasca si apoi i-am pudrat cu zahar ....ca sa fim in ton cu vremea de afara:))





Cozonac cu mac si nuca


In una din zilele trecute ,pe cand cautam o reteta de cozonac pufos ,am dat peste www.diamondlovescuisine.blogspot.com unde am gasit reteta pe care o cautam si care nu mi s-a parut imposibil de facut.Asa ca am trecut la fapte si am pregatit urmatoarele:700g faina,4 galbenuse,un cub de drojdie(25g) ,130g unt +50ml ulei ,5 linguri de zahar ,130ml lapte + inca 100 ml ,zahar vaniliat,arome.Intr-un castron am pus 1 1/2 lingura faina peste care am turnat  100 ml lapte fierbinte.Am amestecat rapid ca sa nu se faca cocoloase ,pana a capatat consistenta unei paste.
Dupa ce s-a racit , am pus drojdia amestecata cu un strop de lapte caldut si o lingurita de zahar.Am acoperit maiaua si am lasat-o sa se umfle in pene:))) Dupa ce si-a facut de cap aprox. 20 min :)) am adaugat si restul ingredientelor,respectiv faina cernuta ,untul topit,zaharul ,un strop de sare .....etc.Aluatul  obtinut are o consistenta fina si se lucreaza usor.L-am framantat vreo 30 min.pana cand s-a dezlipit de pe marginile vasului si apoi l-am pus la caldurica :)).
Intre timp am batut bine cele 4 albuse care mi-au ramas ,le-am amestecat cu nuca macinata (200 g)+zahar dupa gust,esenta de rom  + o lingura de cacao.Daca compozitia e prea vascoasa se poate adauga putin lapte. In alta cratita am pus la fiert macul macinat (200 g) impreuna cu un pic de lapte si zahar dupa gust.L-am lasat sa dea cate-va clocote si apoi l-am dat deoparte la racit.In tot acest timp aluatul a crescut frumos mai ca era gata ,gata sa dea pe dinafara.)) L-am pus pe masa de lucru presarata cu faina si l-am impartit in 4 .....intinzand usor cu sucitorul. fiecare bucata.
Fiecare cozonac a fost compus din 2 "rulade" una cu nuca si cealalta cu mac, pe care le-am impletit frumos.

Peste aluatul cu nuca am presarat si cate-va stafide.I-am pus frumos in tava de cozonac prevazuta cu hartie de copt si i-am mai lasat un pic sa se odihneasca.I-am pensulat  cu un galbenus batut ca sa capete o culoare frumoasa ,aurie.
Si iata rezultatul final......o pufosenie de cozonac !:)))


Salata de ciuperci


Una dintre retetele mele festive ,este si aceasta salata de ciuperci ,pe care o fac deobicei de Craciun si care nu apuca St.Stefan :))).Este foarte usor de pregatit si nu necesita cine stie ce indemanare.Dar sa trec la reteta: se ia una bucata ceapa,se taie marunt si se pune intr-o tigaie cu un strop de ulei,la calit.
Cand incepe sa capete culoarea aurie,se adauga si ciupercile tocate marunt.Eu am folosit ciuperci proaspete dar se pot utiliza si cele din conserva (champignon).
Cantitatea de ciuperci folosita pentru o portie buna ,este de 500g.Dupa ce s-au calit si ciupercile,am potrivit de sare si piper si am adaugat pentru culoare un strop de pasta de ardei.Daca nu aveti pasta de ardei,merge si cu un strop de ketchup dulce.Am amestecat bine si le-am lasat pe foc pana cand a scazut zeama lasata de ciuperci.Cand au fost gata,le-am dat deoparte ....la racit.Separat am pregatit o maioneza ,pe care am amestecat-o cu ciupercile calite si racite de tot!Rezultatul este unul ffff gustos si potrivit pentru cei care nu pot tolera usturoiul sau ceapa in starea lor naturala .Pofta Buna!

Prajitura Albinuta


Pofta de a savura aceasta prajitura ,mi s-a deschis intr-o zii in care frunzaream cuina banateana www.retetecalamama.ro si ce sa vezi.?........am gasit prajitura cu miere de albine,atat de bine cunoscuta tuturor.Nu am mai stat mult pe ganduri si am trecut la treaba.Am pregatit ingredientele pentru foi:600g faina,180g zahar,4 linguri de miere,1 lingura de bicarbonat de sodiu,80g margarina,1 ou si cate-va linguri de lapte pentru a omogeniza compozitia.Pentru crema :250ml lapte ,esenta de vanilie,180gr zahar,1 lingura de miere,80 gr.gris,200gr.unt(margarina)........si la final un borcan de gem acrisor.Pentru foi am pus la fiert margarina,zaharul si mierea pana cand s-au topit.
Dupa ce s-a mai racit un pic amestecul ,am adaugat putin cate putin din faina amestecata cu bicarbonat.Am transferat totul intr-un castron mai mare,am adaugat si oul si am trecut la framantat.
Aluatul obtinut l-am impartin in 4 .
Din fiecare bucata am intins cate o foaie .
Le-am copt pe rand in cuptorul bine incins si au rezultat.........
Pentru crema am pus laptele la fiert impreuna cu zaharul si cu mierea.Cand au dat in clocot am adaugat grisul (daca nu este de ajuns cantitatea de gris se mai poate adauga).Cand s-a racit am amestecat crema cu margarina (Ramma).

Si apoi am montat prajitura........foaie+crema,foaie+gem,foaie+crema,foaie+glazura .Pentru glazura am amestecat zahar pudra cu un strop de ulei ,cacao si cate-va picaturi de apa fierbinte.
Prajitura se taie a -2-a zii!!!

Pofta buna......

Rulada cu visine


Din categoria"norocul incepatorului" face parte si aceasta reteta,pe care marturisesc ca o fac pentru prima data si care a fost o surpriza si pentru mine.Am mancat de multe ori aceasta rulada,dar nu am avut curajul sa o si fac.Pana  ieri,cand m-am trezit cu o punga de visine congelate pe care trebuia sa le intrebuintez cum-va si asa mi-a venit si curajul de a incerca rulada.La capitolul ingrediente am folosit: 700 gr.faina ,200ml ulei,300ml.lapte,200ml.apa,1ou,drojdie,sare si 2 lingurite de zahar.
Intr-un vas am pus faina si la mijloc  drojdia, amestecata cu 100ml lapte caldut si o lingurita de zahar.
Cand a inceput sa creasca,am amestecat si am adaugat si restul ingredientelor pe rand.In privinta oului,doar galbenusul !Daca mai trebuie faina se mai poate adauga pana la maxim 50 gr in plus.Cand a fost gata framantat l-am pus la dospit .
Intre timp am preparat sosul de visine dupa cum urmeaza:visinele le-am pus la fiert impreuna cu zahar(dupa gust).Cand a inceput sa fiarba ,am adaugat 2 linguri de amidon de porumb (se poate si cu faina) dizolvate in putin lapte.Am mai lasat vreo doua clocote si cam asta e umplutura.
In tot acest timp aluatul meu a crescut frumos.....
 Am impartit aluatul in doua si l-am intins cu sucitorul la o grosime de 2 cm. peste care am turnat si umplutura.
Am rulat frumos si l-am pus in tava de cozonac prevazuta cu hartie de copt.La fel am procedat si cu a doua rulada.Am incalzit cuptorul bine,timp in care ruladele mele s-au odihnit si au mai crescut un pic:))))
Innainte de a le baga la cuptor le-am uns cu albusul batut spuma care mi-a ramas .Le-am lasat la foc mic aprox.40min. pana cand s-au rumenit frumos.
Si  sectiune;)))))
Aluatul a fost fffff pufos .......asa ca, promit ca voi relua operatiunea.:))

Pilaf de orez


Nu este genul de mancare adorat de sotul meu ,dar' asa din cand in cand merge:)))) '.Avand ceva maruntaie prin congelator ,am zis ca pot face un pilaf ,chiar daca vor fii ceva mutre la masa.))).Pentru inceput am spalat si curatat legumele ,adica: 1 ceapa, 2 morcovi,2 radacini de patrunjel,1 bucata pastarnac,1 ardei.Le-am taiat cubulete si le-am pus intr-o cratita la calit.
Cand s-au inmuiat bine,am adaugat si maruntaiele,respectiv pipote ,inimi si ceva aripi de pui.Le-am acoperit cu apa ,le-am condimentat bine si le-am lasat sa fiarba la foc mic.
Dupa ce au fost aproape fierte,am adugat si o cana de orez pe care l-am spalat innainte.
Dupa ce am adugat orezul ,am stins aragazul......am acoperit cu apa si am pus o mana de patrunjel tocat fin.Cratita cu pricina am introdus-o in cuptor si am lasat-o aprox 30 min.pana cand orezul a fost fiert .Am servit alaturi de gogosari murati.....si s-a dovedit a nu fii,chiar asa o alegere neispirata in aceea zii:)))

Eclere


Multi ani la rand am incercat diverse variante ale acestui desert ,dar niciodata nu eram pe deplin satisfacuta de rezultatul final.....ba nu cresteau gogosile,ba nu erau goale pe dinnauntru,ba erau tari ca piatra.......pana cand intr-o zii ,am gasit reteta de eclere pe blogul Lisei.www.torturilelissei.blogspot.com.Cand am incercat prima data ,nu eram foarte entuziasmata si asta datorita experientelor anterioare,dar cand am vazut ca de fapt au iesit asa cum trebuia,cum mancasem eu la altii si doar la mine nu ieseau asa:)))))am fost foarte bucuroasa si imi venea sa le fac in fiecare zii.:))) Ingredientele sunt :130 ml apa,150 gr margarina(Ramma),5 oua,200 gr faina.Se pune apa la fiert cu margarina,iar cand incepe se clocoteasca se adauga faina si se amesteca energic ca sa nu se faca cocoloase.
Am lasat amestecul sa se raceasca un pic si am adugat apoi ouale intregi, pe rand.
Am pregatit apoi tava si am incins cuptorul .Forma gogoselelor am facut-o cu ajutorul unei pungi taiata intr-un colt.
Le-am dat frumos la cuptor si le-am lasat sa se coaca pana au capatat o culoare aurie.
Separat am pregatit o budinca de ciocolata neagra (dupa indicatiile de pe plic) si frisca am batut-o bine (aprox .250ml frisca lichida).La final am umplut gogoselele cu budinca si frisca si le-am savurat cu placere.
Din restul de budinca si frisca am facut si un desert la pahar spre bucuria sotului.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...